De Belastingdienst gaat spaarders die zwart geld op de bank hebben, en dat zelf bij de fiscus melden, vanaf 1 januari 2018 toch een boete geven. Dat schrijft staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
Er geldt nu een inkeerregeling: spaarders die hun verborgen spaargeld binnen twee jaar alsnog aan de Belastingdienst doorgeven, komen daar zonder boete mee weg. Maar dat gaat dus veranderen. Dat zat er al een tijdje aan te komen, maar Wiebes heeft nu de datum vastgelegd op 1 januari 2018.
De boete voor zwartspaarders kan oplopen tot 300 procent van de verschuldigde belasting. Voor spaarders die het bedrag zelf bij de Belastingdienst melden, geldt een boete van 120 procent van de naheffing.
Zwartsparen: einde aan inkeerregeling
De inkeerregeling bracht tussen 2002 en juli 2016 zo’n 1,9 miljard euro in het laatje, schrijft Wiebes. De staatssecretaris stelt dat er nu beter gehandhaafd kan worden, onder meer omdat er steeds meer gegevens worden uitgewisseld met andere landen. Daardoor wordt de kans groter dat belastingontwijkers worden gepakt zonder dat zij daar zelf aan meewerken, en dus zet Wiebes nu in op een strengere aanpak.
Wiebes wil daarnaast ook het verschoningsrecht voor advocaten en notarissen beperken. Op die manier wil de staatssecretaris meer inzicht krijgen in de transacties die onder meer advocaten voor hun cliënt doen. Dit voorstel moet nog door de Eerste en Tweede Kamer worden aangenomen.